Odżywianie

Dieta dla kulturystów

Często zadawane pytanie, które otrzymujemy, to jak stworzyć dietę kulturystyczną? Ten artykuł uczy kulturystów jak zbudować swój własny plan posiłków dla kulturystów.

Ok, więc chcesz uzyskać ogromne?!

Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić to na siłownię, korba się reps aż dostaniesz chorej pompy, głowa do domu i dostać się z resztą swojego dnia, prawda? Gdyby kulturystyka była tylko tak prosta.

Odżywianie odgrywa bardzo dużą rolę w regeneracji, wzrostu i ogólnej sprawności fizycznej, a bez niego twoje ciało nie będzie umieszczać żadnych chudego masy mięśniowej.

Tak więc, jeśli chcesz być prawdziwym kulturystą, musisz zmienić swój styl życia i opracować plan posiłków na budowę mięśni.

Nie martw się, to nie jest tak trudne, jak się wydaje. Podamy ci kompletny podział na to, jak określić swoje potrzeby żywieniowe, aby zbudować muskularną sylwetkę.

Określanie kalorii dla diety kulturystycznej

Diety kulturystyczne ulegają ciągłym zmianom ze względu na wzrost masy mięśniowej, a także zmieniającą się trudność treningów.

Jeśli zwiększasz masę mięśniową i/lub czas spędzony na treningu siłowym, musisz jeść więcej. Jeśli tracisz mięśnie i/lub zmniejszasz poziom intensywności treningu, musisz jeść mniej.

Skąd więc wiadomo, czy budujemy czy tracimy beztłuszczową masę mięśniową?

Oczywiście mierzysz. Istnieją dwa główne środki, które będą działać bardzo dobrze. Pierwszym z nich jest dobra ole waga, która siedzi zbierając kurz w rogu twojej łazienki. Powinieneś monitorować swoją wagę, aby zobaczyć, czy twój cel budowania chudych mięśni powoduje wzrost masy ciała.

Jeśli waga pokazuje, że twoja waga pozostaje taka sama (lub spada) to czas przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić zdrowe zmiany, aby stworzyć wysokokaloryczną dietę kulturystyczną.

Jeśli twoja waga wzrasta, czy jest to masa mięśniowa czy tłuszczowa? Jeśli twój brzuch staje się większy, to być może jesz za dużo. Można oczekiwać, aby umieścić na trochę tłuszczu, gdy próbuje umieścić budować mięśnie (zwłaszcza jeśli jesz dietę wysokokaloryczną), ale chcesz monitorować, aby upewnić się, że straszny procent tłuszczu nie rośnie zbyt wiele.

Innym dobrym narzędziem do śledzenia postępów jest zestaw kaliprów tłuszczu ciała. Używanie kaliprów co dwa tygodnie da ci pojęcie o tym, co dokładnie się dzieje. Jeśli twoja beztłuszczowa masa ciała spada, możesz chcieć zwiększyć ilość spożywanych kalorii. Wręcz przeciwnie, jeśli tkanka tłuszczowa rośnie, możesz chcieć zmniejszyć ilość spożywanych pokarmów. Znalezienie słodkie miejsce, gdzie można uzyskać mięśnie bez tłuszczu jest marzeniem każdego kulturysty.

Wszystkie dobre siłownie będą miały zestaw suwmiarki i tak długo, jak ta sama osoba robi pomiary za każdym razem powinieneś być w stanie uzyskać prawdziwy odczyt, co dokładnie się dzieje. Po uzyskaniu kwoty całkowitej milimetrów i masy ciała, wykres, który pochodzi z suwmiarki pokaże, co procent tłuszczu ciała jest.

Teraz przychodzi sprytny bit. Jeśli weźmiesz swoją masę ciała w funtach i razy to przez procent tłuszczu ciała, a następnie będzie w stanie dowiedzieć się, Twój całkowity poziom tłuszczu ciała. Następnie odejmiesz tę liczbę od całkowitej masy ciała i to da ci liczbę dla twojej beztłuszczowej masy. Liczba ta nie obejmuje wszystkich mięśni (technicznie rzecz biorąc, obejmuje organy wewnętrzne, kości itp.), ale do naszych obliczeń użyjemy jej jako mięśni.

Dwie liczby, które właśnie wypracowałeś (całkowita tkanka tłuszczowa i masa beztłuszczowa) powinny zostać zapisane i zachowane. Następnym razem, gdy będziesz miał zrobione pomiary, będziesz mógł je porównać i zobaczyć, czy procentowa zawartość tłuszczu w organizmie wzrosła.

Przekonasz się, że jeśli spożycie żywności jest w porządku, to przy odpowiedniej ilości ćwiczeń, Twoja masa beztłuszczowa pójdzie w górę, a całkowita tkanka tłuszczowa w dół. Ale jeśli nie jesz wystarczająco dużo, okaże się, że twoja masa beztłuszczowa (mięśnie) spada, a tłuszcz idzie w górę, co zdecydowanie nie jest tym, czego chcesz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *