Nauka może być myląca. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat widzieliśmy jedno badanie naukowe za drugim, które mówiło nam, która żywność jest zdrowa, a która nie. Często badania te są sprzeczne.
Jednak niektóre z tych badań utrzymują się długo po tym, jak zostały obalone. Opinia publiczna wciąż o nich mówi i wydaje się, że nigdy nie znikną. Badania są często podawane jako żywieniowej ewangelii, nawet przez wielu w dziedzinie fitness i kulturystyki.
Ten artykuł będzie spojrzeć na kilka popularnych przekonań żywieniowych. Otrzymasz fakty. Uzbrojony w fakty, zdecydować dla siebie, co jest mitem, a co nie jest.
Kiedy ostatni raz używałeś masła? Jeśli jesteś naturalnym kulturystą, szanse są takie, że nie używałeś go od jakiegoś czasu. Ogólnie rzecz biorąc, masło jest oznaczone jako toksyczne i unika się go. Uważa się, że masło zatyka tętnice i z każdą porcją przybliża cię do grobu.
Ale trzymajcie się nienawidzący masła. Spójrzmy na fakty.
Czy znasz suplement odchudzający dla kulturystów o nazwie CLA? Sprzężony kwas linolowy (CLA) może pomóc w przyspieszeniu utraty tłuszczu. Wykazano również, że jest on skutecznym środkiem zwalczającym raka.
Masło ma jedno z najwyższych stężeń CLA spośród wszystkich pokarmów.
Dodanie małej porcji masła do warzyw czyni je zdrowszymi. Zdrowy tłuszcz w maśle wspomaga organizm w przyswajaniu witamin A, E, D i K.
Badania wykazały, że tłuszcze nasycone zawarte w maśle nie wpływają negatywnie na poziom cholesterolu. W niektórych przypadkach masło poprawia poziom cholesterolu. Organizm ludzki potrzebuje minimum 20 gramów tłuszczów nasyconych dziennie. Masło jest dobrym źródłem tych tłuszczów nasyconych. Jeden płat masła zawiera tylko 36 kalorii i 3 gramy tłuszczów nasyconych.
Więc dolna linia jest taka… nie unikaj masła. Nie przesadzaj też z jego ilością. Zdrowa, zrównoważona dieta jest właśnie taka. Jest zrównoważona. Mała ilość masła każdego dnia jest dla Ciebie dobra.
Sól
Wszyscy wiemy, że należy unikać soli. W końcu sól to zło. To jest udowodniony fakt.
Źle!!!
Oto prawda. To nie sól jest dla ciebie szkodliwa. To równowaga między solą a potasem jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Kiedy równowaga soli i potasu w organizmie jest zachwiana, twoje zdrowie znajduje się w niepewnej sytuacji.
Przeprowadzono duże badania nad wpływem soli na wysokie ciśnienie krwi. Wyniki pokazały, że osoby z wysokim ciśnieniem krwi nie mają powodu, aby unikać spożywania soli. Aby walczyć z wysokim ciśnieniem krwi, najlepiej jest po prostu zwiększyć spożycie potasu. Jedno z dużych badań wykazało również, że większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości potasu dziennie.
Aby podnieść swoje dzienne spożycie potasu, jeść różne owoce, warzywa i rośliny strączkowe. Banany, białe ziemniaki, szpinak, brokuły i wiele fasoli zawierają ponad 400 mg potasu na porcję.
Nie ma potrzeby, aby unikać soli. Nie ma jednak potrzeby nadużywania jej. Lepiej skupić się na dziennym spożyciu potasu, niż martwić się o spożycie soli.
Czerwone mięso