Istnieją trzy główne różnice między kłodą a tradycyjną sztangą. Pierwszą i najbardziej oczywistą jest obwód kłody. Kłoda o średnicy 12″ utrudnia życie nie tylko z ciężarem, ale także poprzez wypchnięcie środka ciężkości dalej od ciebie. To z kolei sprawia, że równowaga jest bardzo trudna i zmniejsza ilość napędu nóg, który przenosi się na narzędzie. Drugą różnicą jest brak obrotowych kołnierzy. Zwiększy to trudności z dostaniem się pod barem podczas prasy i sprawi, że poczujesz się cięższy podczas czyszczenia. Wreszcie, równoległy uchwyt dwóch uchwytów dramatycznie zmienia dynamikę potrzebną do wykonania czystego i znacząco zmienia również część wyciskania.
Aby wykonać czyszczenie i wyciskanie kłody, chwyć mocno uchwyty wewnątrz kłody i przyciągnij ją do talii. Przykucnij i przyciągnij kłodę do brzucha, trzymając łokcie wysoko i w rozkroku. Teraz eksploduj w górę przez nogi, wzruszając ramionami, aby pomóc w przetoczeniu kłody do klatki piersiowej. Nie próbuj podwijać kłody, chyba że podoba ci się myśl o operacji bicepsa.
Gdy kłoda znajdzie się na górnej części klatki piersiowej (nie będzie się ładnie układać na ramionach), odchyl się do tyłu i zaczerpnij powietrza. Zanurz się w dół i wykonaj push press, jeśli to konieczne, ale pamiętaj, że twój środek ciężkości jest z przodu, więc nie otrzymasz tak dużej pomocy od nóg. Gdy kłoda prześwituje przez głowę, przesuń się pod nią, aby uzyskać stabilność i zablokować ją. W zależności od wydarzenia, możesz potrzebować oczyścić kłodę tylko raz, a następnie naciskać na powtórzenia, lub możesz być zobowiązany do czyszczenia jej za każdym razem. Jeśli naciskasz na powtórzenia po pojedynczym czyszczeniu, złap narzędzie na klatce piersiowej i naciśnij ponownie, aż do niepowodzenia. Jeśli musisz go czyścić za każdym razem, opuszczaj go pod kontrolą, ponieważ koordynatorzy zawodów są zrzędliwi, jeśli upuszczasz im kłodę znad głowy.