Odżywianie

Przerywany post

Przerywany post (IF) jest wzorem odżywiania, w którym cykl pomiędzy okresami jedzenia i poszczenia.

Znany również jako pośredni post, nie jest to dieta, ale raczej styl jedzenia.

Już pościsz codziennie podczas snu. Intermittent fasting po prostu przedłuża ten post trochę dłużej.

Na przykład, jeśli zjesz ostatni posiłek o 20:00, pominiesz śniadanie, a następnie zjesz pierwszy posiłek w południe, to pościłeś przez 16 godzin i ograniczyłeś jedzenie do 8-godzinnego okna żywieniowego. Metoda 16/8 jest najbardziej popularną formą przerywanego postu.

Przerywany post jest bardzo łatwy do wykonania i większość ludzi faktycznie zgłasza, że czuje się lepiej i ma więcej energii podczas postu.

Głód zazwyczaj nie jest problemem, chociaż może być problemem na początku, podczas gdy twoje ciało przyzwyczaja się do nie jedzenia przez dłuższy czas.

Korzyści z przerywanego postu

Główną korzyścią z przerywanego postu jest obniżony poziom insuliny. Pozwala to na optymalną utratę tłuszczu i detoksykację.

Teraz nie popełnij błędu myśląc, że insulina jest wszystkim złym. Insulina jest niezbędnym hormonem, który jest potrzebny organizmowi do wchłaniania i wykorzystania jedzenia, które spożywasz. Trudną rzeczą w insulinie jest to, że jest ona hormonem magazynującym. Utrata tłuszczu i detoksykacja to przeciwstawne procesy w organizmie. Twoje ciało nie może spalać tłuszczu i detoksykować się optymalnie, kiedy insulina jest obecna.

Korzyści z przerywanego postu wykraczają daleko poza utratę wagi. Wykazano również, że przerywany post poprawia zdrowie serca, zmniejsza ryzyko raka, zapobiega cukrzycy typu 2, zmniejsza stan zapalny i poprawia cechy metaboliczne ważne dla zdrowia mózgu.

Zdrowie serca: Wykazano, że przerywany post poprawia czynniki ryzyka chorób układu krążenia, w tym ciśnienie krwi, cholesterol całkowity i LDL, trójglicerydy we krwi, markery stanu zapalnego i cukier we krwi na czczo1.

Zapobieganie nowotworom: Post ma kilka korzystnych efektów na metabolizm, które mogą prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka. Istnieją również dowody na ludziach chorych na raka wskazujące, że post zmniejszył skutki uboczne chemioterapii2.

Zapobieganie cukrzycy: Główną cechą cukrzycy typu 2 jest wysoki poziom cukru we krwi spowodowany insulinoopornością. Wszystko, co zmniejsza insulinooporność i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Badania na ludziach wykazały, że pośredni post zmniejszył poziom cukru we krwi na czczo o 3-6% i obniżył poziom insuliny na czczo o 20-31%3.

Zmniejszony stan zapalny: Kilka badań pokazuje, że przerywany post zwiększa odporność organizmu na stres oksydacyjny i pomaga zwalczać stany zapalne4.

Poprawa zdrowia mózgu: Kilka badań pokazuje, że przerywany post zwiększa poziom hormonu mózgu – czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF), którego niedobory zostały powiązane z depresją i różnymi innymi problemami z mózgiem5. Badania na zwierzętach wykazały również, że przerywany post chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera6.

Co mogę jeść podczas postu?

W okresie postu nie wolno jeść, ale można pić wodę, kawę, herbatę i napoje bezkaloryczne.

Większość form przerywanego postu dopuszcza niewielkie ilości niskokalorycznych pokarmów, takich jak sproszkowane zieleniny i suplementy aminokwasowe w okresie postu. Chociaż zawierają one kalorie, zawartość kalorii jest tak mała, że nie wyłamie cię z postu.

Podobnie, przyjmowanie suplementów jest ogólnie dozwolone podczas postu, o ile są one bezkaloryczne.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne przerywanego postu

Głód i drażliwość to główne efekty uboczne, których doświadczają ludzie podczas przerywanego postu. Te efekty uboczne są zazwyczaj tylko tymczasowe, ponieważ potrzeba czasu, żeby ciało dostosowało się do nowego harmonogramu posiłków.